marți, 25 noiembrie 2008

Codul lui Da Vinci!!


Momentan citesc codul lui da vinci...inca nu am terminat-o...insa...mi-a atras atentia ceva foarte interesant...si anume phi...a nu fi confundat cu pi....phi...este un numar foarte important in simbolistica in arta.
PHI este considerat cel mai frumos numar din intregul univers....1,618
Numarul phi deriva din sirul lui Fibonacci-o progresie celebra nu numai pt ca suma oricaror 2 termeni alaturati este egala cu 1,618 dar si fiindca raportul oricaror 2 termeni alaturati are uimitoarea proprietate de a fi aproape egala cu numarul 1,618 adica phi.
In ciuda originilor sale matematice,oarecum mistice aspectul cu adevarat straniu al nr phi tine mai degraba de autoprezenta sa in natura.Plantele,animalele si chiar fiinta umana sunt caracterizate de rapoartele dimensionale care se apropie cu o bizara exactitate de numarul phi.
Un exemplu ...mereu numarul femelelor dintr-o comunitate de albine este mereu mai mare decat nr masculilor din orice stup sau orice roi de albine din lume insa daca imparti nr femelelor la cel al masculilor obtii intotdeauna acelasi nr...adica PHI.
Semintele de floarea soarelui sunt dispuse sub forma de spirala stransa,raportul dintre diametrele oricaror 2 spire alaturate este PHI.
Nimeni nu a inteles mai bine decat L.DA VINCI structura divina a trupului omenesc.Artistul a mers chiar pana la a deshuma cadavre pt a masura proportiile exacte ale scheletului uman
El a fost primul care a aratat ca trupul omenesc este constituit din "segmente" ale caror rapoarte proportionale sunt intotdeauna egale cu...numarul PHI.
Masurati inaltimea din crestet pana in talpi,apoi masurati distanta de la ombilic pana la podea si impartiti-o pe prima la a 2-a si va da NUMARUL PHI.
Sau lungimea bratului de la umar pana la varful degetelor si apoi impartiti la distanta dintre cot si varful degetelor...tot phi.
Distanta sold-podea impartita la distanta genunchi-podea=phi
Incheieturile degetelor de la maini,de la picioare,segmentele coloanei vertebrale=phi
Exemple sunt o multime pana si sediul ONU din New York...explicatia este ca atunci cand desenezi o pentagrama liniile se intersecteaza astfel incat sa respecte automat proportia divina.
Toate rapoartele dintre segmentele unei pentagrame sunt=phi si drept urmare acest simbol a devenit expresia absoluta a proportiei divine...interesant... :)

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Codul lui Brancusi"...Mai spectaculos decat cel al lui da Vinci.
In "Clubul Inorogilor",www.summainfo.ro.
Cu stima,
gy.t.